Zoeken

Help ik word zot met vurigsensitiefjes in mijn kot

Bijgewerkt op: 12 mei 2020

8 Tips om heelhuids de quarantaine door te komenWeek 9 in quarantaine. En de kinderen willen naar zee, naar Plopsaland, naar het park, naar de speeltuin, naar het zwembad, hunkeren naar playdates met vriendjes. Maar dat kan dus nu allemaal niet.

Alle plannen die er waren zijn geschrapt: alle feestjes, misschien een weekendje weg, afspreken met vrienden, me-time, de date met onze partner waar we al zo lang naar uitkeken.


En ondertussen mogen we nog een extra tandje bijsteken want de kinderen hebben nieuwe leerstof! Je mag er niet aan denken dat we deze zomer ook kinderkampjes door de neus geboord zien of de reis waar we al zolang naar uitkijken.

Geen hoopgevende vooruitzichten dus.

Ouders draaien nu volledig zelf op voor de zorg voor de kinderen, zonder opvang, zonder school die daar normaal een belangrijke rol in speelt. Het is als jongleren met teveel ballen : tegelijk alsof-leerkracht èn ouder èn partner èn een voorbeeldige télé-werker zijn. Niemand daarop voorbereid.

In gezinnen waar het stressniveau voor de quarantaine al hoog lag, is de druk op de ketel nu groter dan ooit. Ik heb het over die gezinnen met kinderen in huis met een label, die extra zorg vergen. Die gezinnen die niet zitten te wachten op het zoveelste goed nieuwsverhaal op social media vol #genietenvanelkaar en #qualitytime. Die gezinnen met korte lontjes in huis en waar de boel op ontploffen staat of misschien al is ontploft. Die gezinnen waar extra hulp nodig is, maar alle ondersteuning is weggevallen omdat iedereen in zijn kot moet blijven.

Om net die gezinnen te helpen om deze crisistijden heelhuids door te komen geef ik tips die helpen de balans te vinden tussen zichzelf, het werk en de kinderen. Onder andere deze tips en nog veel meer staan in mijn boek Vurig Sensitief Opvoeden, een boek met handvatten voor ouders van gevoelige kinderen met een sterk temperament, dat vandaag brandend actueel is, nu het er momenteel in veel gezinnen ‘pittig’ aan toe gaat.

Zo ook in het gezin van Valerie en Steven met hun 2 kinderen Jasper en Roos. Ik neem jullie een dagje mee in hun leven ‘zoals het is’


#1 KRINGMOMENT

7u45 ochtendritueel

Iedereen heeft net ontbeten, de kinderen maken aanstalten om achter de TV te kruipen, want er komt weer een saaie dag aan waarin ze zich hopeloos gaan vervelen en vooral geen huiswerk gaan willen maken. Mama Valerie wil vandaag geen beeldscherm als babysit en wil nog minder politie-agent gaan spelen opdat de kinderen toch iets -al is het maar één miezerig blaadje- van hun eindeloze waslijst schooltaken doen, terwijl zij krampachtig haar focus op haar werk probeert te houden.

Ze organiseert een ‘kringmoment’ waarbij de praatstok om beurten wordt doorgegeven en iedereen vertelt:

- hoe het is met hem/haar

- waar ze zin in hebben vandaag

- wat ze graag samen willen doen

- wat er zeker moet gebeuren die dag

En nadien beslissen ze samen hoe de dag wordt ingedeeld qua taakverdeling en activiteiten samen. Een kwartiertje later kan Valerie met een gerust hart aan haar dag beginnen en gaan de kinderen lekker een kampje in huis bouwen met dekens en stoelen.

#2 HUMOR ALS (ONT)WAPEN

10u25 fruitjestijd.

Jasper stelt vast dat er geen aardbeien zijn. Papa Steven ziet de bui al hangen, maar zijn volgende videocall komt eraan over 5’. Hij heeft dus absoluut geen tijd voor een uitgebreide discussie.

‘Papa, je had beloofd dat je aardbeien voor me zou meebrengen. En nu zeg je dat je dat vergeten bent! Werken je hersenen niet goed of zo?’ mokt Jasper. Zijn gezicht loopt rood van frustratie aan.

Steven gebruikt zijn geheime super(ont)wapen: humor !

‘Inderdaad, vanmorgen hebben mijn hersenen besloten dat ze een dagje verlof verdiend hebben’, grapt papa Steven.

Jasper kijkt verrast en grinnikt plotseling: ‘Ja, dat snap ik, dat zouden de mijne ook wel eens cool vinden.’

#3 CHECK-IN BIJ JEZELF

13u00 boterhammentijd

De kinderen zijn goed en wel ‘gevoederd’. Er is nog maar een halve dag voorbij, maar voor mama Valerie voelt het alsof ze al 24u aan één stuk draait om alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Ze probeert haar werkdeadlines te halen, te zorgen voor de kinderen, hen te entertainen, erop toe te zien dat ze af en toe nog lezen en de tafels inoefenen zoals de juf gevraagd heeft, het huishouden te beredderen,…

Dringend tijd voor een check-in. Het kost maar vijf minuutjes, dus Valerie gaat even op het toilet zitten om in te zoomen op zichzelf.

Hoe doe je dit ?

STAP 1. Zonder stil te staan bij jezelf wordt het lastig om te herkennen wat je lichaam en je emoties je te zeggen hebben. Goed voor jezelf kunnen zorgen begint dus bij tijd nemen om stil te staan. Neem dat laatste maar letterlijk.

STAP 2. Je kunt niet ‘hier’ voelen, als je ‘daar’bij iemand/iets anders – bent. Dus breng je focus naar jezelf, naar je binnenwereld. Als je nog niet goed weet hoe dat moet, probeer dan eerst even naar je lichaam te gaan met deze korte oefening:

· Ga zitten, leg je handen op je knieën met je handpalmen naar boven en verplaats je aandacht naar je rechter hand: wat voel je daar allemaal, tintelt het, voelt het eerder aangenaam? Verplaats nu je aandacht naar je linker pink. Als er gedachten komen, dan laat je ze even toe en dan laat je ze weer voorbijdrijven als een wolkje, richt daarna gewoon je aandacht weer op je lijf. Verplaats nu je aandacht naar je linker grote teen, dan naar je rechter enkel.

· Voel je dat je je aandacht kunt richten naar waar jij wilt? Verplaats je aandacht dan nu naar binnen in jezelf.

STAP 3. Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Het is belangrijk om onbevooroordeeld te zijn, objectief te observeren wat je merkt en te aanvaarden wat er is. Welk gevoel er ook komt, registreer het, erken het en sta ervoor open. Dat betekent dat je zowel positieve als negatieve gevoelens toelaat, en ze ontvangt in plaats van wegdrukt, negeert, vermijdt, minimaliseert. Alles wat opkomt, mag er zijn. Wat voel je? Misschien ben je rusteloos, gespannen, opgejaagd?

STAP 4. Zodra je kunt voelen en toelaten wat er komt, kun je gaan begrijpen wat eronder ligt. Wat heeft de gespannenheid jou te zeggen? Waar staat de rusteloosheid voor? Wat vertelt de opgejaagdheid jou? Wat is je behoefte op dit moment? Wat is er nu belangrijk voor je? Wat zou je graag willen?

STAP 5. Wat staat je te doen (of te laten) om goed voor jezelf te zorgen? Wat zou je helpen? Zet dit om in een concrete actie.

#4 NIET STOREN AUB

13u05 pauze

Na de check-in is mama Valerie erachter dat ze nood heeft aan ontspanning. NU. Ze weet dat ze dat het beste kan doen door ongestoord in een boek te duiken. Haar middagpauze loopt nog, het is nu of nooit en dus gaat ze over tot actie:

-Ze neemt er een goed boek bij en zoekt een gezellig plekje op.

-Ze zet haar koptelefoon op en is het komende half uur selectief doof voor kids die ruzie maken, een af te vegen poep hebben, een dessertje willen, hun lievelingsknuffel niet vinden, enzovoort.

-Omdat een NIET STOREN-bordje als een rode lap op een stier werkt bij haar kinderen, heeft ze het vervangen door een bordje ‘Kom erin : we gaan alles opruimen! ’

-De kust is veilig. Ze installeert zich met een lekker koffietje of theetje dabei.

-En yes, ze kan de komende 25 minuten reeeee-laxen. In haar eigen kot. Want dat heeft ze meer dan verdiend ...

#5 BLOEMETJES BALONNETJES BLAZEN

15u30 namiddagblues

Het hoofd van Roos zit helemaal vol. Ze zit al wekenlang opgesloten in een appartement met haar broer en ouders.. Ze mag oma en opa niet meer zien, ze mist haar vriendjes. Ze heeft al een paar aanvaringen gehad met Jasper vandaag over wie met welk speelgoed mag spelen. Alles stapelt zich op, en langzaamaan wordt het haar te veel. Ze uit haar spanning door met veel kabaal stoelen door de hele woonkamer te gaan schuiven. Dat ze daarbij Jasper ook nog eens het bloed onder de nagels haalt telkens ze ‘per ongeluk’ tegen hem botst, is mooi meegenomen. Ze vindt het nog altijd niet eerlijk dat hij eerst op de tablet mocht.

Dit is het ideale recept om de vlam in de pan te doen slaan: één van de ouders die van ver roept ‘of het nu eindelijk gedaan is met al dat lawaai’, zodat Roos nog meer in het rood gaat en ontploft.

Of Jasper die zijn zelfbeheersing verliest en naar Roos uithaalt, zodat Roos… alsnog ontploft. 2 scenario’s , zelfde uitkomst. In beide gevallen zullen Valerie of Steven verwoed de brand proberen blussen. Terwijl ze zelf eigenlijk al uitgeblust zijn van een hele dag scheidsrechter spelen.

Gelukkig heeft Steven door wat er aan de hand is en neemt hij even de tijd om samen met Roos alle prikkels, gedachten en emoties los te laten. Hij maakt er speelse oefening van, want ze gaan samen bloemetjes en ballonnen blazen.

Hoe doe je dat ?

STAP 1. Vertel je kind dat jullie iets leuks gaan doen: bloemetjes en ballonnen blazen. Prikkel op die manier zijn nieuwsgierigheid.

STAP 2. Daarna zeg je: ‘Straks gaan we ons inbeelden dat we allebei een bloem vasthebben. Eerst gaan we aan de bloem ruiken. Doe maar! Ruik eens goed! Adem diep en langzaam in door je neus en maak je buikje bol. Je buik lijkt nu wel een opgeblazen ballon!’

STAP 3. Na de inademing volgt de uitademing: ‘Je bloem heeft allemaal pluisjes en je mag die nu wegblazen. Probeer maar! Tuit je lippen en blazen maar! Voel je dat je buik helemaal leegloopt?’

<