top of page
Zoeken

Help ik word zot met vurigsensitiefjes in mijn kot

Bijgewerkt op: 12 mei 2020

8 Tips om heelhuids de quarantaine door te komenWeek 9 in quarantaine. En de kinderen willen naar zee, naar Plopsaland, naar het park, naar de speeltuin, naar het zwembad, hunkeren naar playdates met vriendjes. Maar dat kan dus nu allemaal niet.

Alle plannen die er waren zijn geschrapt: alle feestjes, misschien een weekendje weg, afspreken met vrienden, me-time, de date met onze partner waar we al zo lang naar uitkeken.


En ondertussen mogen we nog een extra tandje bijsteken want de kinderen hebben nieuwe leerstof! Je mag er niet aan denken dat we deze zomer ook kinderkampjes door de neus geboord zien of de reis waar we al zolang naar uitkijken.

Geen hoopgevende vooruitzichten dus.

Ouders draaien nu volledig zelf op voor de zorg voor de kinderen, zonder opvang, zonder school die daar normaal een belangrijke rol in speelt. Het is als jongleren met teveel ballen : tegelijk alsof-leerkracht èn ouder èn partner èn een voorbeeldige télé-werker zijn. Niemand daarop voorbereid.

In gezinnen waar het stressniveau voor de quarantaine al hoog lag, is de druk op de ketel nu groter dan ooit. Ik heb het over die gezinnen met kinderen in huis met een label, die extra zorg vergen. Die gezinnen die niet zitten te wachten op het zoveelste goed nieuwsverhaal op social media vol #genietenvanelkaar en #qualitytime. Die gezinnen met korte lontjes in huis en waar de boel op ontploffen staat of misschien al is ontploft. Die gezinnen waar extra hulp nodig is, maar alle ondersteuning is weggevallen omdat iedereen in zijn kot moet blijven.

Om net die gezinnen te helpen om deze crisistijden heelhuids door te komen geef ik tips die helpen de balans te vinden tussen zichzelf, het werk en de kinderen. Onder andere deze tips en nog veel meer staan in mijn boek Vurig Sensitief Opvoeden, een boek met handvatten voor ouders van gevoelige kinderen met een sterk temperament, dat vandaag brandend actueel is, nu het er momenteel in veel gezinnen ‘pittig’ aan toe gaat.

Zo ook in het gezin van Valerie en Steven met hun 2 kinderen Jasper en Roos. Ik neem jullie een dagje mee in hun leven ‘zoals het is’


#1 KRINGMOMENT

7u45 ochtendritueel

Iedereen heeft net ontbeten, de kinderen maken aanstalten om achter de TV te kruipen, want er komt weer een saaie dag aan waarin ze zich hopeloos gaan vervelen en vooral geen huiswerk gaan willen maken. Mama Valerie wil vandaag geen beeldscherm als babysit en wil nog minder politie-agent gaan spelen opdat de kinderen toch iets -al is het maar één miezerig blaadje- van hun eindeloze waslijst schooltaken doen, terwijl zij krampachtig haar focus op haar werk probeert te houden.

Ze organiseert een ‘kringmoment’ waarbij de praatstok om beurten wordt doorgegeven en iedereen vertelt:

- hoe het is met hem/haar

- waar ze zin in hebben vandaag

- wat ze graag samen willen doen

- wat er zeker moet gebeuren die dag

En nadien beslissen ze samen hoe de dag wordt ingedeeld qua taakverdeling en activiteiten samen. Een kwartiertje later kan Valerie met een gerust hart aan haar dag beginnen en gaan de kinderen lekker een kampje in huis bouwen met dekens en stoelen.

#2 HUMOR ALS (ONT)WAPEN

10u25 fruitjestijd.

Jasper stelt vast dat er geen aardbeien zijn. Papa Steven ziet de bui al hangen, maar zijn volgende videocall komt eraan over 5’. Hij heeft dus absoluut geen tijd voor een uitgebreide discussie.

‘Papa, je had beloofd dat je aardbeien voor me zou meebrengen. En nu zeg je dat je dat vergeten bent! Werken je hersenen niet goed of zo?’ mokt Jasper. Zijn gezicht loopt rood van frustratie aan.

Steven gebruikt zijn geheime super(ont)wapen: humor !

‘Inderdaad, vanmorgen hebben mijn hersenen besloten dat ze een dagje verlof verdiend hebben’, grapt papa Steven.

Jasper kijkt verrast en grinnikt plotseling: ‘Ja, dat snap ik, dat zouden de mijne ook wel eens cool vinden.’

#3 CHECK-IN BIJ JEZELF

13u00 boterhammentijd

De kinderen zijn goed en wel ‘gevoederd’. Er is nog maar een halve dag voorbij, maar voor mama Valerie voelt het alsof ze al 24u aan één stuk draait om alle ballen tegelijk in de lucht te houden. Ze probeert haar werkdeadlines te halen, te zorgen voor de kinderen, hen te entertainen, erop toe te zien dat ze af en toe nog lezen en de tafels inoefenen zoals de juf gevraagd heeft, het huishouden te beredderen,…

Dringend tijd voor een check-in. Het kost maar vijf minuutjes, dus Valerie gaat even op het toilet zitten om in te zoomen op zichzelf.

Hoe doe je dit ?

STAP 1. Zonder stil te staan bij jezelf wordt het lastig om te herkennen wat je lichaam en je emoties je te zeggen hebben. Goed voor jezelf kunnen zorgen begint dus bij tijd nemen om stil te staan. Neem dat laatste maar letterlijk.

STAP 2. Je kunt niet ‘hier’ voelen, als je ‘daar’bij iemand/iets anders – bent. Dus breng je focus naar jezelf, naar je binnenwereld. Als je nog niet goed weet hoe dat moet, probeer dan eerst even naar je lichaam te gaan met deze korte oefening:

· Ga zitten, leg je handen op je knieën met je handpalmen naar boven en verplaats je aandacht naar je rechter hand: wat voel je daar allemaal, tintelt het, voelt het eerder aangenaam? Verplaats nu je aandacht naar je linker pink. Als er gedachten komen, dan laat je ze even toe en dan laat je ze weer voorbijdrijven als een wolkje, richt daarna gewoon je aandacht weer op je lijf. Verplaats nu je aandacht naar je linker grote teen, dan naar je rechter enkel.

· Voel je dat je je aandacht kunt richten naar waar jij wilt? Verplaats je aandacht dan nu naar binnen in jezelf.

STAP 3. Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Het is belangrijk om onbevooroordeeld te zijn, objectief te observeren wat je merkt en te aanvaarden wat er is. Welk gevoel er ook komt, registreer het, erken het en sta ervoor open. Dat betekent dat je zowel positieve als negatieve gevoelens toelaat, en ze ontvangt in plaats van wegdrukt, negeert, vermijdt, minimaliseert. Alles wat opkomt, mag er zijn. Wat voel je? Misschien ben je rusteloos, gespannen, opgejaagd?

STAP 4. Zodra je kunt voelen en toelaten wat er komt, kun je gaan begrijpen wat eronder ligt. Wat heeft de gespannenheid jou te zeggen? Waar staat de rusteloosheid voor? Wat vertelt de opgejaagdheid jou? Wat is je behoefte op dit moment? Wat is er nu belangrijk voor je? Wat zou je graag willen?

STAP 5. Wat staat je te doen (of te laten) om goed voor jezelf te zorgen? Wat zou je helpen? Zet dit om in een concrete actie.

#4 NIET STOREN AUB

13u05 pauze

Na de check-in is mama Valerie erachter dat ze nood heeft aan ontspanning. NU. Ze weet dat ze dat het beste kan doen door ongestoord in een boek te duiken. Haar middagpauze loopt nog, het is nu of nooit en dus gaat ze over tot actie:

-Ze neemt er een goed boek bij en zoekt een gezellig plekje op.

-Ze zet haar koptelefoon op en is het komende half uur selectief doof voor kids die ruzie maken, een af te vegen poep hebben, een dessertje willen, hun lievelingsknuffel niet vinden, enzovoort.

-Omdat een NIET STOREN-bordje als een rode lap op een stier werkt bij haar kinderen, heeft ze het vervangen door een bordje ‘Kom erin : we gaan alles opruimen! ’

-De kust is veilig. Ze installeert zich met een lekker koffietje of theetje dabei.

-En yes, ze kan de komende 25 minuten reeeee-laxen. In haar eigen kot. Want dat heeft ze meer dan verdiend ...

#5 BLOEMETJES BALONNETJES BLAZEN

15u30 namiddagblues

Het hoofd van Roos zit helemaal vol. Ze zit al wekenlang opgesloten in een appartement met haar broer en ouders.. Ze mag oma en opa niet meer zien, ze mist haar vriendjes. Ze heeft al een paar aanvaringen gehad met Jasper vandaag over wie met welk speelgoed mag spelen. Alles stapelt zich op, en langzaamaan wordt het haar te veel. Ze uit haar spanning door met veel kabaal stoelen door de hele woonkamer te gaan schuiven. Dat ze daarbij Jasper ook nog eens het bloed onder de nagels haalt telkens ze ‘per ongeluk’ tegen hem botst, is mooi meegenomen. Ze vindt het nog altijd niet eerlijk dat hij eerst op de tablet mocht.

Dit is het ideale recept om de vlam in de pan te doen slaan: één van de ouders die van ver roept ‘of het nu eindelijk gedaan is met al dat lawaai’, zodat Roos nog meer in het rood gaat en ontploft.

Of Jasper die zijn zelfbeheersing verliest en naar Roos uithaalt, zodat Roos… alsnog ontploft. 2 scenario’s , zelfde uitkomst. In beide gevallen zullen Valerie of Steven verwoed de brand proberen blussen. Terwijl ze zelf eigenlijk al uitgeblust zijn van een hele dag scheidsrechter spelen.

Gelukkig heeft Steven door wat er aan de hand is en neemt hij even de tijd om samen met Roos alle prikkels, gedachten en emoties los te laten. Hij maakt er speelse oefening van, want ze gaan samen bloemetjes en ballonnen blazen.

Hoe doe je dat ?

STAP 1. Vertel je kind dat jullie iets leuks gaan doen: bloemetjes en ballonnen blazen. Prikkel op die manier zijn nieuwsgierigheid.

STAP 2. Daarna zeg je: ‘Straks gaan we ons inbeelden dat we allebei een bloem vasthebben. Eerst gaan we aan de bloem ruiken. Doe maar! Ruik eens goed! Adem diep en langzaam in door je neus en maak je buikje bol. Je buik lijkt nu wel een opgeblazen ballon!’

STAP 3. Na de inademing volgt de uitademing: ‘Je bloem heeft allemaal pluisjes en je mag die nu wegblazen. Probeer maar! Tuit je lippen en blazen maar! Voel je dat je buik helemaal leegloopt?’

#6 AUTONOMIE is de KEY

18u00 etenstijd

Papa Steven heeft al 5 keer geroepen naar de oudste, Jasper, dat het eten klaar is. Ondertussen zit de jongste, Roos op haar stoel gevaarlijk te wippen en te klagen dat ze “geen groene patatjes lust.”

Steven is het beu. Hij wil gewoon een keertje een maaltijd samen gezellig eten, zonder dat het eten koud wordt vooraleer iedereen eindelijk aan tafel zit en zonder dat hij zijn bengels nog net niet aan hun stoel heeft willen vastbinden.

Dus besluit Steven in te zetten op autonomie zodat de volgende maaltijd ontspannen kan verlopen.

Hij weet dat Roos en Jasper doorgaans veel flexibeler en begripvoller zijn als hij met hun drang naar vrijheid rekening houdt en erop inspeelt. Ze gaan als gezin vanaf nu dus samen het weekmenu beslissen.

Hoe pak je dit aan?

STAP 1. Vooraf stel je samen met je partner vast binnen welke grenzen de keuzemogelijkheden liggen. Bijvoorbeeld: frietjes mogen hoogstens één keer per week en groenten staan sowieso dagelijks op het menu.

Je legt je kinderen daarbij uit dat die grenzen er zijn omdat ze voldoende vitaminen moeten binnenkrijgen als ze gezond willen blijven.

STAP 2. Ga als gezin in dialoog. Als iets op weerstand botst bij de kinderen, nodig ze uit om zelf met een voorstel te komen waar iedereen mee kan leven. Zo worden ze gestimuleerd om creatief te zijn en rekening te houden met anderen.

STAP 3. Maak de afspraken concreet en visueel, schrijf of teken ze bv. op een groot blad en hang die op een goed zichtbare plaats zoals de koelkast.

STAP 4. Zorg ervoor dat de afspraken wederkerig zijn. Voor wat, hoort wat. Want meebeslissen over wat op het menu staat is tof, maar bij eten maken komt er best wat kijken: wie maakt het boodschappenlijstje, wie snijdt de groentjes, wie zet de tafel, wie ruimt af, wie verzamelt iedereen aan tafel ? Leer je kinderen verantwoordelijkheid nemen en zelfstandig worden.

STAP 5. Vertrouw erop dat je kinderen zich aan afspraken kunnen (leren) houden. Dat lukt alleen maar als jij er ook op rekent en echt gelooft dat jullie afspraken gerespecteerd zullen worden. ‘Red’ je kind dus niet zomaar bij de eerste hapering of hindernis. Blijf rustig, toon begrip voor het lastige parket waar je kind in zit en herhaal vervolgens de afspraak.

STAP 6. Evalueer de afspraken/verantwoordelijkheden wanneer nodig. Omstandigheden en behoeften kunnen veranderen.

#7 DANK JE-MOMENTJE

20u00 slaaptijd

Het einde van de dag is in zicht. Valerie snakt naar onderuitzakken op de zetel met een glaasje wijn. Bekomen van de drukke dag.

Roos en Jasper zijn nog lustig in hun pyama op het bed aan het springen. Slaaptijd, are you kidding me ?

21u00 een uur na slaaptijd

Geüite dreigementen: ontelbaar.

Aantal kinderen in bed: nul.

Valerie wil nochtans niets liever dan de dag vlot afsluiten zonder haar stem te verheffen. Want daar raken de kinderen overstuur van en dat helpt hen helemaal niet om rustig te worden. Langs de andere kant is haar Moeder Theresa geduld op en werkt ‘lief vragen’ ook voor geen meter. Zelfs niet als ze het toverwoord ‘alsjeblieft’ gebruikt.

Plots herinnert ze zich het ‘dank je’-momentje dat ze tijdens een workshop aanleerde als middeltje om te ontspannen, te verbinden met elkaar en te focussen op het positieve. En dat is precies wat nu nodig is.

Hoe doe je dit ?

Tijdens zo’n moment benoem je minimaal twee concrete dingen waar je dankbaar voor bent: een ding dat iemand anders voor je heeft gedaan, en een ding waar je zelf voor hebt gezorgd. Het kan om dingen gaan die op die dag zijn gebeurd, maar het mag gerust ook iets zijn van een tijdje geleden. Iedereen komt dan aan de beurt: mama, papa, broer, zus, jijzelf

Geef zelf het voorbeeld en benoem enkele dingen waarvoor je dankbaar bent: ‘Dank je wel, broer, dat je de poes eten hebt gegeven vanmorgen, dank je wel, zus, dat je broer hebt geholpen bij het maken van zijn LEGO-trein, dank je wel, ikzelf, dat ik vanmiddag een cake samen met jullie heb gebakken.’

In het begin zal je kind het misschien moeilijk vinden om concrete zaken te benoemen. Help het dan gerust op weg door gerichte vragen te stellen: wat vond je vandaag leuk? Heeft iemand iets liefs gedaan? Heb je om iets moeten lachen? Enzovoort.

#8 STOP DE SLEUR

21u15 date time

Roos en Jasper liggen rustig in hun bed. Het dankje-momentje heeft deugd gedaan ook voor papa en mama.

Valerie voelt de energie terug komen. Ze kijkt naar zichzelf in de spiegel en ziet niet zo’n fraai beeld. Ze zou het bijna vergeten in tijden waar comfy homewear haar beste vriend is en ze haar haren enkel vlug kamt wanneer ze een video call heeft....Maar zich verzorgen geeft haar een goed gevoel.

Dus ze neemt vlug een douche en spoelt alle spanning van de dag van zich af, waarna ze wat lippenstift op doet. Ze voelt zich weer helemaal vrouw.

Schat, vanavond is het date-night kondigt ze aan. Steven kiest vlug een schoon t-shirt uit en spuit een geurtje op.

Die avond steken ze een kaarsje aan en blijft de TV uit, ze negeren het feit dat de wasmand uitpuilt en de woonkamer een zootje is. Voor het eerst sinds lang hebben ze een gesprek dat niet heel de tijd gaat over hoe lastig de kinderen zijn of hoe vervelend die quarantaine is en genieten ze van het moment. Gewoon al blij dat ze weer een dag verder zijn en iedereen het heeft overleefd.

Wie is Nessie De Zitter? Nessie is mama van 3. Ze heeft haar eigen praktijk als Life en Kids coach en helpt met de HEL naar HEMEL aanpak talrijke gezinnen die onder druk staan. Nessie is bovendien ervaringsdeskundige, erkend expert en auteur van ‘Vurig Sensitief Opvoeden’, een boek dat ouders van gevoelige kinderen met een sterke wil handvatten geeft en waarvan al duizenden exemplaren over de toonbank gingen. De tips hierboven en uiteraard nog veel meer vind je onder andere daarin terug.

210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page