Je luistert naar je kind en aanvaardt het zoals hij of zij echt is. Top! Maar wat doe je als de strijd losbarst? Verbindend communiceren gaat over écht in contact gaan met je kind en onderzoeken wat het nodig heeft. Maar het gaat even goed over jezelf en respecteren waar jij nood aan hebt. Hoe dat kan, lees je in deze blog

Van hectische morgen naar vlotte ochtendrush? Laten we beginnen met een situatieschets. Elke ochtend is het chaos bij ons thuis. Douchen, aankleden, brooddozen en boekentassen maken en hopen dat we niks vergeten. Intussen zijn we het gewoon, we hebben onze structuur gevonden en we raken op tijd aan de schoolpoort – nipt. Want terwijl iedereen goed verder doet, treuzelt de oudste dochter. Ze wil niet naar school en het lijkt alsof ze er alles aan doet om de boel te vertragen. De opgefokte sfeer in huis doet er geen goed aan. Zowel zij als de rest van ons gezin lijden eronder.
Herkenbaar? De kans is groot, als je een vurig sensitiefje in huis hebt. Je bent zeker niet de enige, en misschien is dat een troost.
In het hoofd van een vurig sensitiefje gebeurt heel veel. Ook al tijdens die drukke ochtendspits. Door erachter te komen wat er speelt, zetten jullie de eerste stap naar een meer relaxed begin van de dag.
De vier stappen van verbindend communiceren tussen ouder en kind
Verbindend communiceren helpt op ieder moment, tijdens elke strijd. En ook op rustige momenten. Oefen het een paar keer als alles vlot gaat, dat biedt je houvast als het even lastiger is. 1. Neem afstand en observeer Benoem letterlijk wat je ziet, op een objectieve manier en zonder oordeel. Gebruik de woorden van je kind.
‘Ik zie dat je naar de tv kijkt. Heb je mijn vraag niet gehoord?’
‘Ik hoor dat je roept tegen je zus.’
‘Je boterham ligt onaangeraakt op je bord.’
2. Probeer de gevoelens van je kind te verwoorden Verwoord een gevoel, vermijd verwijten of kritiek.
‘Zou het kunnen dat je afwezig bent?’
‘Is het dat je je machteloos voelt?’
‘Zou het kunnen dat je onrustig bent?’
3. Ontdek de behoeften van je kind Wat wil je kind eigenlijk? Peil ernaar, stel vragen.
‘Is het misschien omdat het voor jou zo belangrijk is dat… ‘
‘Zou het kunnen dat je … nodig hebt?’
Let op signalen van fysieke ontspanning, een zucht, een volmondige ja. Die geven aan dat je op het juiste spoor zit.
4. Mijn vraag aan jou Je weet nu wat belangrijk is voor je kind. Hoe zorg je ervoor dat jouw behoefte wordt ingevuld, én dat je tegelijkertijd ook de behoeften van je kind respecteert? Verbindend communiceren is geen eisen stellen. Het is gaat erom dat je open vragen stelt en je kind de vrijheid geeft om er ja of nee op te antwoorden. Bedenk minstens drie evenwaardige concrete oplossingen (wie, wat, wanneer, hoe) bedenkt vooraleer je een vraag stelt. Je kan ook een verbindings-vraag stellen: ‘Hoe is het voor jou als ik dit zeg?’.
Observatie: ‘Ik hoor dat je zegt dat je niet naar school wil gaan en ik zie dat je gezichtje roder wordt.’
Gevoel: ‘Zou het misschien kunnen dat je een gespannen, verkrampt gevoel hebt in je buik? Ben je ongerust?’
Behoefte: ‘Kan het dat je eerst nog wat ontspanning nodig hebt? Dat je je eigen tempo wil volgen, en niet dat van je zus? Of wil je graag de tijd krijgen om te eten?’
Verbinden: ‘Hoe is het nu voor jou als mama dit zegt?’
Of vraag stellen: ‘ls het goed als ik je morgen wat vroeger wakker gemaakt worden zodat je de tijd krijgt die je nodig hebt? En kunnen we afspreken dat je binnen een kwartiertje klaar zit in de auto?’
Verder lezen over verbindend communiceren tussen ouder en kind? Meer weten over Vurig Sensitief Opvoeden? Bestel hier het boek.
Benieuwd naar mijn coachingsaanpak en hoe ik jou en je kind kan begeleiden? Klik dan hier
Comments