top of page
Zoeken

Waarom het tijd is om uit je kot te komen

Het leven gaat terug zo langzaamaan zijn gangetje, na op elkaars lip te hebben gezeten te hebben en pre-teaching, na een periode dat alles om het gezin en de kinderen draaide, komen we weer letterlijk uit ons kot.
Ik merk dat koppels de weg naar elkaar en naar zichzelf wat kwijt zijn, al dan niet door het lock-down effect. Dat ze vooral in de papa en mama-rol blijven hangen. En dat ze terug figuurlijk 'uit hun kot' moeten leren komen.

Wij communiceren heel verbindend met elkaar’, zegt Dieter. Ze blijken een geweldige efficiënte planning te hebben met overzicht van wie wanneer de kinderen brengt en ophaalt van school, van de hobby's, wie kookt, wat erop tafel komt.'Wat fijn voor jullie om zo’n duidelijke structuur te hebben.
En wanneer hebben jullie het laatst een gesprek gehad dat nietover de kinderen ging ?', vroeg ik langs mijn neus weg. Het werd stil. En het was geen aangename stilte.

De focus van Dieter en Julie ligt volledig op de kinderen.


En dat is begrijpelijk, maar ook een signaal. Het is een valkuil bij ouders van vurigsensitiefjes om onvoldoende aandacht te hebben voor zichzelf en voor hun partner. Omdat vurigsensitieve kinderen behoorlijk wat energie en zorg vragen. Gaandeweg vergeten ouders dat zij éérst waren. Eerst waren jullie een koppel, en pas daarna kwamen er kids, toch ?


Wist je trouwens dat spanningen en weinig èchte verbinding tussen ouders de nummer 1 brandstof is voor vurige draakjes ?


En waaraan die spanningen en weinig verbinding liggen, heeft vele redenen:

-omdat ouders denken dat ze zich moeten wegcijferen voor hun kinderen (de kinderen gaan voor, weetjewel);

-omdat ze het niet eens zijn over de aanpak van de kinderen ;

-omdat ze moeite hebben met eigen grenzen stellen en voor hun behoeften opkomen;

-omdat ze als de dood zijn dat ze iets verkeerd doen;

-omdat de ene ouder met de handen in het haar zit, terwijl de andere vindt dat het allemaal wel meevalt ...


Gevoelige kinderen met een sterke wil -vurig sensitiefjes dus- voelen dit haarfijn aan, het geeft hen stress vanbinnen. Meer stress is voor een vurigsensitiefje olie op het vuur en dat geeft dan weer meestal.. hier komt ie:  vuurwerk binnen het gezin. 


Dieter bleef vol overtuiging volhouden 'dat dit maar een fase was, want de kinderen waren nog jong, dat ze het zo slecht nog niet ging en dat het over een paar jaar wel zou beteren'. 
Julie werd steeds stiller. Tot ze in huilen uitbarstte. En het er allemaal uitkwam: 'het voelt alsof ik constant leef in oorlogsgebied. Dit kan ik geen jaren volhouden, ik ben op. En ik weet niet wat ik eraan moet doen'
Dieter schrok ervan en probeerde haar te troosten.
Dat was het moment dat ik Dieter uit zijn kot lokte: 'Ik merk dat je Julie graag ziet: wat zou JIJ nu eens heel graag voor haar willen en voor je gezin? '
'Dat Julie gelukkig is en weer energie heeft. En dat het ook eens gemakkelijk mag gaan zonder altijd dat gedoe met onze dochter en zonder spanningen tussen mij en Julie', zei hij met een diepe zucht.

En daar was het opeens: Dieter kwam in verbinding met wat hij ècht nodig had.

En oké hij moest aanvankelijk een berg van weerstand over 'want zij waren toch niet het soort mensen dat coaching nodig had, zeker?!'

Maar de feiten waren er: ze hadden al jaren op hun eentje geprobeerd om hun vurig sensitiefje te temperen, boeken verslonden (zij dan), lezingen gevolgd (hij), 1000 tips en trucjes uitgetest .. en dat allemaal zonder dat het ooit ècht veranderde, zonder dat ze de rust vonden in hun gezin waar ze zo naar snakten, zonder dat ze het gevoel kregen 'yes we can !', zonder dat ze zorgeloos konden genieten van elkaar.

Uiteraard zijn jullie kinderen belangrijk en ligt jullie focus in eerste instantie daarop. Is het van daaruit dat jullie op zoek gaan.

En toch gaat de hel naar HEMeL aanpak verder dan ‘hoe anders omgaan met vurigsensitiefjes’, want in mijn ervaring is er ook ondersteuning nodig voor jullie zelf als persoon en als koppel. Het gaat dus ook over wie jullie zijn, wat jullie noden zijn.


Droom je van minder spanningen en harmonie binnen jullie vurigsensitief gezin? 

Dan heb ik een cadeautje : jij en je partner maken kans op een gratis 'Kom uit uw kot' sessie. Tijdens deze online sessie :

  • Maken we helder wat jullie willen bereiken voor jullie gezin en hoe jullie met elkaar willen omgaan.

  • Ontdek je de verborgen obstakels die de rust en je geluk binnen jullie relatie en gezin saboteren.

  • Na dit gesprek zitten jullie terug vol energie en zijn jullie geïnspireerd om te gaan voor een ontspannen gezin dat geniet van elkaar.

Grijp nu je kans, want de plaatsjes in mijn agenda voor deze speciale sessie zijn schaars. Stuur me een mailtje op info@vurigsensitief.com

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page